Uvoľnený režim, fyzická záťaž a chladné prostredie sú faktory, ktoré prirodzene povzbudzujú chuť k jedlu a zvyšujú príjem potravy. Preto celkom reálne hrozí, že po návrate z lyžovačky sa nebudete musieť iba detoxikovať zo spoločensky náročne strávených večerov, ale aj zbavovať novo nadobudnutého tuku, ktorý vás zostal chrániť pred zahynutím v ľadovej divočine.
Ako sa teda opatriť?
Na dovolenku sa spravidla chodí za účelom oddychu, zábavy, a aj „dovolenia si“. Týrať sa nejakou prepiatou disciplínou istotne nemá význam. No jestvuje pár jednoduchých pravidiel, ktoré Vám môžu užitočne pomôcť:
1. Jedzte „ako doma“
Ráno raňajkujte, na obed obedujte, večer večerajte a v noci nežerte! Veľmi častou chybou býva frekventované obšťastňovanie sa množstvom menších, ale i väčších pokrmov počas celého dňa (i noci). Štartuje sa makovou buchtou a sladeným čajom, nasleduje hot-dog a horúca čokoláda, ďalej ... a ešte niečo. Po príchode zo svahu to pokračuje veľa ráz i hrozivejšie: čokoládová tyčinka, oriešky, mandarinka, večera, kúsok čokolády, pečivko s maslom, ďalší kúsok čokolády, ... a na dobrú noc ešte niečo málo kalorické. Samozrejme, počet jedál nemusí byť nevyhnutne tri, no často by lyžiar-dovolenkár, kvôli svojmu priebežnému prikrmovaniu sa drobnosťami, narátal aj viac ako 10 za deň. A to nezapočítavajúc večernú epizódu s alkoholom a slanými sušienkami.
2. Žiadne cukríky!!!
Zabudnite na predstavu, že zdroje „rýchlej energie“ – jednoduché cukry – Vám zlepšia výkon, alebo oddialia únavu. Ak by ste si každých 15 – 20 minút podávali po vhodnej dávke glukózových cukríkov, alebo popíjali sladený čaj (u pretekárov cca 1 g sacharidov na 1 kg telesnej hmotnosti za hodinu), skutočne by ste sa cítili ako neporaziteľní. Asi prvé dve hodiny. Potom s tým už telo spravidla nevystačí. V princípe to funguje asi tak, že čím dlhšie fyzická záťaž trvá, tým viac sa má jedlo podobať bežnej strave. To je dôležité pre profesionálov. Myslím, že nám ostatným stačí vedieť, že na raňajky by sme mali uprednostniť ovsené vločky alebo celozrnné pečivo pred sladkým croissantom. Pokrm s vysokým glykemickým indexom (koláčik, džúsik) vyvolá napokon reakciu, kedy sa z pankreasu vyplaví tak veľké množstvo inzulínu, aby zrazilo hyperglykémiu, že skončíte s nižšou koncentráciou glukózy v krvi ako pred jedlom. Čím nielenže „nemáte energiu“, ale kvôli navodenej lipogenéze sa Vám do buniek začne ukladať tuk.
3. Dodržiavajte správny pitný režim
Dbajte na dostatočnú hydratáciu Vášho organizmu. Popíjajte minerálnu, pramenitú, i „vodovodnú" vodu. S teplotou čajov to príliš nepreháňajte - stačí 20 - 25 °C - nápoj „na zahriatie" si vypite až na chate, nakoľko by počas lyžovania mohol nechcene redistribuovať krv v organizme. Bolo by veľmi vhodné vyhnúť sa džúsom a iným (pre)sladeným nápojom, no ak už po nejakom siahnete, zrieďte ho. Kávu vypite radšej pred výkonom ako po ňom a kompenzujte ju dostatkom vody.
4. Ak dostanete kŕče...
Nesúvisí to síce priamo s neželaným priberaním na hmotnosti, no možno sa zíde vedieť, že ak Vás začnú trápiť kŕče... príčinou môže byť dehydratácia, nedostatok resp. dysbalancia minerálnych látok, deplécia vitamínu E, svalová únava – vyčerpanie glykogénových zásob (svalom chýba „cukor“) a/alebo prebytok kyseliny mliečnej a ešte mnoho iného, často neznámeho... Takže ak ste už siahli po minerálnej vode, po soli, banáne, tabletke horčíku, prípadne jedlej sóde alebo inom obvyklom protikŕčovom prostriedku, a stále bez účinku, odporúčam ešte kus tvrdého syra alebo šumivý vápnik. Ide totiž o prvok, ktorého nedostatok sa týka množstva ľudí a často je práve on pôvodcom tohto problému.
Keď to celé zhrniem, platí tak, ako kedykoľvek inokedy, jedzte s rozumom!
Prajem krásnu lyžovačku!